preskoči na sadržaj

Prva osnovna škola Ogulin

Login
UPIS PRVAŠIĆA

ELEKTRONSKI UPIS
https://osnovne.e-upisi.hr/


Više podataka na sljedećoj poveznici 
https://gov.hr/hr/upis-u-prvi-razred/1006 

VIRTUALNI KURIKUL

Klikom na logo škole otvara vam se virtualno predstavljanje naše škole sa njezinim područnim školama kao i predstavljanje programa po predmetima.

 

UPISI U SREDNJU 2024./2025.

Važni dokumenti za upise u srednju

DIGITALNA BROŠURA 
KARLOVAČKE ŽUPANIJE

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE

KALKULATOR BODOVA ZA UPIS U SREDNJU

 

Priloženi dokumenti:
Kamo nakon osnovne skole - 2024.doc

E-TWINNING

GENERACIJA NOW

DABAR

VRTI SVOJ FILM

E -ŠKOLE

BROŠURA O POTRESU

ŠKOLA ZA ŽIVOT

PITANJA I ODGOVORI U VEZI "ŠKOLE ZA ŽIVOT"

RIJEŠI ANKETU

 

TEHNIČKA PODRŠKA

E-DNEVNIK

WEBINAR o korištenju
 e-Dnevnika
 
za razrednika, nastavnika i administratora

VESELA EKIPA 3.A

WEB STRANICA 3.A

2.b WEB STRANICA

šk. god. 2022./2023.

WEB STRANICA 2.A

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 12. 2010.

Ukupno: 448363
Ovaj mjesec: 2456
Danas: 24
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Kod kuće imam više od jednog računala?



OGULIN


"GEJMAJ SIGURNO"

JELOVNIK

RASPORED ZVONA

FACEBOOK

INFORMACIJE ZA RODITELJE
INSTRAGRAM PROFIL

INFORMATIKA

CODE WEEK EU

BROŠURA

ZVONO

         

OSNOVNE ŠKOLE

   

 

 

ČASOPISI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt "Od mlika do masnice"
Autor: Valentina Blašković, 7. 2. 2020.

Kako svake godine radimo na nekom zanimljivom projektu, ove smo se godine s našom razrednicom Gordanom Bertović odlučili za još jednu zanimljivu temu. Odlučili smo saznati sve o mlijeku i kako od mlijeka izraditi slasnu masnicu, naše tradicionalno jelo?

Kako je važno krenuti od početka tako smo istražili sve o mlijeku i kako se odvija mužnja krava. Stoga smo otišli na farmu krava Luketić gdje smo i vidjeli  kako se odvija mužnja i kamo se odnosi mlijeko koje se dobije od njih.

Nakon što se mlijeko procijedilo stavi se da zakuha. Kad zakuha skinemo ga sa štednjaka i ostavimo da se stvori škralup. Škralup je nakupina masnoće na površini mlijeka. Kad se škralup stvorio pokupili smo ga i spremili na hladno. Nakon što smo sakupili dovoljno škralupa krenuli smo na pripremu masnice.

U pripremi nam je pomagala kuharica koja nam je kroz cijeli postupak pripreme davala stručne savjete s kojima će nam masnica ispasti što ljepše na izgled i što ukusnije na okus. Prvo smo odvojili škralup u dvije posude kako bismo napravili smjesu. U jednu zdjelu sa škralupom stavili smo jaja i šećer, a u drugu smo umjesto šećera dodali sol. U samoj pripremi masnice sudjelovali su učenici koji su svojim vlastitim iskustvom i uz malenu pomoć kuharice punili tacnu. Poslije pripreme na red je došao zadnji postupak prije kušanja, a to je naravno pečenje. Nije trebalo puno da se hodnicima škole počne širiti predivan miris masnice. S nestrpljenjem smo čekali da je kušamo. A kad smo napokon okusili  ono što smo napravili svojim rukama, bili smo oduševljeni isto kao i naši nastavnici koje ssmo počastili ovim našim uratkom.

Divno smo se provodili dok smo radili na ovom projektu. Uz pomoć dobrih ljudi oko nas uspjeli smo i ovaj projekt uspješno privesti kraju. Pritom smo još i naučili kako pripremiti pravu domaću masnicu. Drago nam je što svake godine dobijemo neku ideju kojom ćemo ljudima približiti svoj zavičaj i privući ih u mjesto puno kulture, tradicije i ne zaboravljenih običaja.

Lucija Rendulić, 8. razred

Fotogaleriju pogledajte ovdje.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju