Važni dokumenti za upise u srednju
e-upisi u srednju
e-upisi u učenički dom
DIGITALNA BROŠURA
KARLOVAČKE ŽUPANIJE
KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE
KALKULATOR BODOVA ZA UPIS U SREDNJU
Poštovani roditelji,
obavještavamo vas da će se testiranje za upis u prvi razred provoditi tijekom mjeseca svibnja.
O terminu za vaše dijete bit ćete telefonski obavješteni.
Testiranje će se provoditi u matičnoj školi (Bolnička ulica 11, Ogulin).
ELEKTRONSKI UPIS
https://osnovne.e-upisi.hr/
Više podataka na sljedećoj poveznici
https://gov.hr/hr/upis-u-prvi-razred/1006
Klikom na logo škole otvara vam se virtualno predstavljanje naše škole sa njezinim područnim školama kao i predstavljanje programa po predmetima.
WEBINAR o korištenju
e-Dnevnika
za razrednika, nastavnika i administratora
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Kako svake godine radimo na nekom zanimljivom projektu, ove smo se godine s našom razrednicom Gordanom Bertović odlučili za još jednu zanimljivu temu. Odlučili smo saznati sve o mlijeku i kako od mlijeka izraditi slasnu masnicu, naše tradicionalno jelo?
Kako je važno krenuti od početka tako smo istražili sve o mlijeku i kako se odvija mužnja krava. Stoga smo otišli na farmu krava Luketić gdje smo i vidjeli kako se odvija mužnja i kamo se odnosi mlijeko koje se dobije od njih.
Nakon što se mlijeko procijedilo stavi se da zakuha. Kad zakuha skinemo ga sa štednjaka i ostavimo da se stvori škralup. Škralup je nakupina masnoće na površini mlijeka. Kad se škralup stvorio pokupili smo ga i spremili na hladno. Nakon što smo sakupili dovoljno škralupa krenuli smo na pripremu masnice.
U pripremi nam je pomagala kuharica koja nam je kroz cijeli postupak pripreme davala stručne savjete s kojima će nam masnica ispasti što ljepše na izgled i što ukusnije na okus. Prvo smo odvojili škralup u dvije posude kako bismo napravili smjesu. U jednu zdjelu sa škralupom stavili smo jaja i šećer, a u drugu smo umjesto šećera dodali sol. U samoj pripremi masnice sudjelovali su učenici koji su svojim vlastitim iskustvom i uz malenu pomoć kuharice punili tacnu. Poslije pripreme na red je došao zadnji postupak prije kušanja, a to je naravno pečenje. Nije trebalo puno da se hodnicima škole počne širiti predivan miris masnice. S nestrpljenjem smo čekali da je kušamo. A kad smo napokon okusili ono što smo napravili svojim rukama, bili smo oduševljeni isto kao i naši nastavnici koje ssmo počastili ovim našim uratkom.
Divno smo se provodili dok smo radili na ovom projektu. Uz pomoć dobrih ljudi oko nas uspjeli smo i ovaj projekt uspješno privesti kraju. Pritom smo još i naučili kako pripremiti pravu domaću masnicu. Drago nam je što svake godine dobijemo neku ideju kojom ćemo ljudima približiti svoj zavičaj i privući ih u mjesto puno kulture, tradicije i ne zaboravljenih običaja.
Lucija Rendulić, 8. razred
Fotogaleriju pogledajte ovdje.