2020-02-07 12:38:25

Projekt "Od mlika do masnice"

Kako svake godine radimo na nekom zanimljivom projektu, ove smo se godine s našom razrednicom Gordanom Bertović odlučili za još jednu zanimljivu temu. Odlučili smo saznati sve o mlijeku i kako od mlijeka izraditi slasnu masnicu, naše tradicionalno jelo?

Kako je važno krenuti od početka tako smo istražili sve o mlijeku i kako se odvija mužnja krava. Stoga smo otišli na farmu krava Luketić gdje smo i vidjeli  kako se odvija mužnja i kamo se odnosi mlijeko koje se dobije od njih.

Nakon što se mlijeko procijedilo stavi se da zakuha. Kad zakuha skinemo ga sa štednjaka i ostavimo da se stvori škralup. Škralup je nakupina masnoće na površini mlijeka. Kad se škralup stvorio pokupili smo ga i spremili na hladno. Nakon što smo sakupili dovoljno škralupa krenuli smo na pripremu masnice.

U pripremi nam je pomagala kuharica koja nam je kroz cijeli postupak pripreme davala stručne savjete s kojima će nam masnica ispasti što ljepše na izgled i što ukusnije na okus. Prvo smo odvojili škralup u dvije posude kako bismo napravili smjesu. U jednu zdjelu sa škralupom stavili smo jaja i šećer, a u drugu smo umjesto šećera dodali sol. U samoj pripremi masnice sudjelovali su učenici koji su svojim vlastitim iskustvom i uz malenu pomoć kuharice punili tacnu. Poslije pripreme na red je došao zadnji postupak prije kušanja, a to je naravno pečenje. Nije trebalo puno da se hodnicima škole počne širiti predivan miris masnice. S nestrpljenjem smo čekali da je kušamo. A kad smo napokon okusili  ono što smo napravili svojim rukama, bili smo oduševljeni isto kao i naši nastavnici koje ssmo počastili ovim našim uratkom.

Divno smo se provodili dok smo radili na ovom projektu. Uz pomoć dobrih ljudi oko nas uspjeli smo i ovaj projekt uspješno privesti kraju. Pritom smo još i naučili kako pripremiti pravu domaću masnicu. Drago nam je što svake godine dobijemo neku ideju kojom ćemo ljudima približiti svoj zavičaj i privući ih u mjesto puno kulture, tradicije i ne zaboravljenih običaja.

Lucija Rendulić, 8. razred

Fotogaleriju pogledajte ovdje.


Prva osnovna škola Ogulin