preskoči na sadržaj

Prva osnovna škola Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

Djevojčice u STEM - u

Autor: Valentina Blašković, 15. 7. 2020.

Ovu školsku godinu, osim već svima poznatih događaja, u našoj školi (ali i šire) obilježio je i novi projekt „Djevojčice u STEM-u“. Projekt je nastao u želji da se djevojčicama naše školi omogući iskustvo sudjelovanja u ekipnim natjecanjima te pisanju projekata, a da nam pritom na put ne stanu financijska ograničenja odlaska na takva natjecanja. Ideja je došla iz potrebe za promjenama, za uvođenjem novih načina motivacije, ali i novih pristupa podučavanju, a kao posljedica sudjelovanja u eksperimentalnom programu Škole za život. Samu ideju te realizaciju provele su naše nastavnice Marina Juračić te Biljana Stipetić uz pomoć nastavnika Igora Kosturina iz Petrinje. Početna ideja je bila da se projekt realizira u nekoliko koraka: postavljanje i uređenje škole povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti 11. veljače, ekipnog online natjecanja u kojem bi se gledalo znanje iz predmeta biologije, kemije, matematike i fizike, izradi projekta na određenu temu te izložbe i predstavljanja projekta javnosti za vrijeme trajanja Festivala znanosti.

                

Uređenje školskog panoa

Osim toga plan je bio da sudjeluju škole iz karlovačke županije. Ipak, to su samo bili planovi. Projekt kao ideju i prije svega potrebu prepoznala je izdavačka kuća Profil-Klett te im se ovim putem zahvaljujemo. Zahvaljujemo se i našoj promotorici Renati Žilić-Juričić koja nas je potaknula da ispričamo svoju priču i napravimo javni poziv za sve škole. Osim toga, Profil-Klett je i omogućio dio nagradnog fonda za najbolje učenice. Moramo se zahvaliti i našim Ogulinskim dizajnericama nakita Anđelini Vrankić i Riji Končar (RI IA Design) koje su prepoznale projekt i omogućile nagrade za učenice naše škole u vidu ogrlica iz svojih kolekcija. Hvala im na tome.

            

Nagradni fond Profil-Klett, Karlovačka županija, Grad Ogulin, Anđelina Vrankić i Rija Končar

I tada kreće neočekivana priča, u vrlo kratkom roku prijavilo se preko 200 četveročlanih ekipa iz 105 škola za online natjecanje, ali i preko 102 ekipe za izradu projekta. U tom trenutku smo shvatili koliko je ovo potrebno našim učenicama, koliko smo robovi navika i da je svaka promjena dobrodošla. Uslijedila je i podrška karlovačke županije te se ovim putem zahvaljujemo pročelnici odjela za školstvo mr. sc. Mariji Medić koja je prepoznala važnost ovog projekta i ukazala nam povjerenje i podršku u vidu financijskih sredstava za nagradni fond. Projekt je prepoznao i Grad Ogulin pa se zahvaljujemo i njima, posebno gradonačelniku Daliboru Domitroviću te zamjenici Ivani Salopek Šumonja koja nas je potaknula na danji rad. Samo natjecanje je održano simbolično na Dan žena. U prilogu Vam predstavljamo neke od zadataka da vidite da nije našim učenicima bilo baš lako. Ipak, učenice su to savladale i više nego odlično i ovim putem još jednom čestitamo pobjedničkoj ekipi iz OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku. Osim toga čestitamo i djevojčicama iz naše škole koje su skupile hrabrosti i okušale se u nečem njima novom.

  

Djevojčice naše škole 

Hvala im na tome, jer su time i one nama bile podrška. Osim online natjecanja provedena je i anketa za nastavnike i učenice koje su nam bile dodatni vjetar u leđa. Natjecanje je ispunilo sva očekivanja, mentori i učenici su bili i više nego zadovoljni kako provedbom, tako i idejom. Učenicama se svidio ovaj vid aktivnosti te bi sudjelovale opet. Ipak, nakon toga je uslijedila Škola na daljinu te je ostatak aktivnosti morao biti otkazan.

Primjeri zadataka

I kad smo mislili da je s ovom nastavnom godinom gotovo i da je naš projekt, barem za ovu nastavnu godinu, priveden kraju, uslijedio je novi poticaj od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je prepoznalo naš projekt te ga odlučilo financirati s iznosom od 10 000 kn. Financijska sredstva usmjerit ćemo u nabavu robota i robotske ruke potrebnih za provođenje aktivnosti na području informatike, robotike i programiranja, opremanje kabineta kemije i biologije da bi se moglo izvoditi što više eksperimenata te kabineta matematike za provođenje izvannastavnih aktivnosti. Na ovaj način ovaj projekt postaje dio izvannastavnih aktivnosti i svakako se nastavlja i iduće nastavne godine s nadamo se još više sudionika, ali i aktivnosti. Na kraju se zahvaljujemo još jednom svima koji su sudjelovali, ali i vjerovali u našu ideju.

Biljana Stipetić
E -ŠKOLE

 
BROŠURA O POTRESU

 
PRAVILNICI
 
UPISI U SREDNJU 2020.
 
UPISI U PRVI RAZRED 2020./2021.

Poštovani roditelji svi postupci oko upisa u prvi razred su odgođeni do daljnjeg dok ne dođe službena Uputa MZO

TERMINI ZA PREDBILJEŽBE ZA UPIS U PRVI RAZRED

26.2 (srijeda) 9:00-13:00
27.2 (četvrtak) 13:00-17:00
28.2 (petak) 9:00-13:00

 
SIGURNOST NA INTERNETU

Zaštita sigurnosti djece na internetu i
u svijetu 
mrežnih tehnologija .

https://www.hakom.hr/default.aspx?id=1504

Video  "Kako zaštitit djecu na internetu":

https://www.youtube.com/watch?v=zXxXfCbW0ss.

RIJEŠI ANKETU

 

 

 

 
ŠKOLA ZA ŽIVOT

PITANJA I ODGOVORI U VEZI "ŠKOLE ZA ŽIVOT"

RIJEŠI ANKETU

 

 
TEHNIČKA PODRŠKA

 
E-DNEVNIK
 
KALENDAR 2019./2020.

 
WEB STRANICA 3.A

 
WEB STRANICA 4.B

 
4.A WEB STRANICA

 
WEB STRANICA 2.A

 
UPISI U SREDNJU 2019./2020
 
NAŠE PREDSTAVE
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 12. 2010.

Ukupno: 291997
Ovaj mjesec: 1222
Danas: 3
 
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Kod kuće imam više od jednog računala? 
FACEBOOK

 
INSTRAGRAM PROFIL

 
INFORMATIKA

 
CODE WEEK EU

 
BROŠURA

 

 
OSNOVNE ŠKOLE

   

 

 

 
ČASOPISI

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Prva osnovna škola Ogulin / Bolnička ulica 11, HR-47300 Ogulin / os-prva-ogulin.skole.hr / ured@os-prva-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju